Heldinnen

Via mijn grootste hobby, genealogie, kom ik in aanraking met veel facetten van mijn familieleden. Ik vraag me steeds vaker af wie nu mijn helden of heldinnen zijn. Door de jaren heen spreek ik regelmatig met genealogen die dat ook zo beleven.

Ik heb twee heldinnen, dat zijn mijn overgrootmoeders. Waarom? Ik heb geen oma’s gekend. Zij waren beiden al voor mijn geboorte in 1945 overleden. Doordat ik via onderzoek en publicaties steeds over de 19e eeuw schrijf kom ik beide overgrootmoeders regelmatig tegen. De één is geboren aan de Maasdijk in Nederhemert en de andere in Amsterdam in de Jordaan.

Wat hebben zij gemeen? Zij kregen veel kinderen. Hoeveel? De één zestien en de andere acht. Van de laatstgenoemde overgrootmoeder overleden drie jongens als zuigeling. Bij mijn overgrootmoeder met zestien kinderen stierven er het eerste jaar na geboorte acht kinderen, te weten: vier jongens en vier meisjes. Ik vraag mij af waar zij hun verdriet hebben gelaten. Ik vind deze overgrootmoeders mijn heldinnen. Dit moeten zeer krachtige vrouwen zijn geweest. Groot respect is door deze publicatie op zijn plaats.

Via diverse contacten heb ik een foto van mijn overgrootmoeder Metje Adriana Dingemans-van der Kolk (1840-1909) gevonden. Van mijn andere overgrootmoeder, Maria Sophia Hartman- Tamme (1858-1895) is geen foto beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *