Pietjes en Grietjes

Met trots deel ik mijn naam met mijn oma én haar oma: Pieteronella Francina Frederika. Als oudste kleindochter heb ik het altijd bijzonder gevonden om vernoemd te zijn naar mijn oma aan moederskant.

In de vrouwelijke lijn van onze familie bestaat de traditie van beurtelings Pietjes (van Pieteronella) en Grietjes vernoemen. Hoewel vernoemen in deze tijd niet meer vanzelfsprekend is, hebben mijn man en ik met liefde onze dochter vernoemd naar haar oma: Grietje Wilhelmina. Dat maakt inmiddels een mooie traditie: Grietje van Pietje van Grietje van Pietje van Grietje van Pietje.

Mijn oma is opgeleid tot coupeuse en bijzonder handvaardig. Ik herinner me vele middagen bij oma, met mijn moeder, tantes en kinderen. Elke woensdagmiddag kwamen er lappen stof op tafel, werden maten opgenomen, patronen gemaakt en werd oma om advies gevraagd voor bijvoorbeeld het inzetten van een lastige mouw. Het knopenkistje van oma was voor mij een echte schatkist: er waren antieke knopen bij en elke knoop had een eigen verhaal.

Inmiddels is duidelijk dat de jongste Grietje naast haar naam meer heeft meegekregen uit de vrouwelijke lijn: ze maakt als peuter poppenkleertjes van alles wat ze tegenkomt. En mijn oma, inmiddels 84, is nog altijd heel handig en maakte nog niet zo lang geleden een prachtige trouwjurk voor mijn zus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *